B96/BE - BIL + SLÄP

På ett vanligt B- körkort får du dra ett släp till bilen där totalvikten för bil och släp tillsammans inte överstiger 3500kg. Ska man ha ett tyngre släp behöver man B96 eller BE körkort.


B96 – Utökad B

För att ta B96 körkort krävs inget körkortstillstånd eller teoriprov. Det som krävs är ett gott omdöme i trafiken gällande säkerhet och manövrering samt en uppkörning. Av erfarenhet vet vi att det är bra med körlektion(er) innan uppkörning, hur god släpvana man än har. Med B96 körkort får du lov att köra fordonskombinationer med en totalvikt på 4250kg. 

BE – Tungt släp

För att övningsköra med tungt släp behöver du ha ett giltigt körkortstillstånd för grupp 1, det ansöker du om på Transportstyrelsens hemsida. https://transportstyrelsen.se/sv/Blanketter/Vag/korkort/privatperson/ansok-om-korkortstillstand-grupp-i/ Du behöver också komplettera din ansökan med ett syntest, detta kan du göra hos oss under våra öppettider. 
 
För att ta BE körkort, krävs ett teoriprov samt ett körprov. Hos oss rekommenderar vi att du har ditt teoriprov avklarat innan du sätter i gång med körningen. Godkänt teoriprov är giltigt i ett år. Hur många körlektioner du behöver beror bland annat på hur mycket förkunskaper du har. Med ett BE-körkort får du dra ett släp som har en totalvikt upp till 3500kg. Du får lov att köra fordonskombinationer upp till 7000kg, förutsatt att bilen är godkänd för att dra släpet.
 
Om du är osäker på vilket körkort det är du behöver kan du gå in på https://slapvagnskalkylatorn.transportstyrelsen.se/Slapvagnskalkylator/Slapvagnskalkylator.aspx för att få exakt svar. 

Avbokningsregler 
För avbokning av körlektion, avboka senast kl.13.00 helgfri vardag innan din bokade körlektion.

Kontakta oss!

​​​​​​​
info@korkortmalmo.se
040-26 10 66
0708-40 70 86

Tessins väg 9
217 58 Malmö